Vi skryter om, och koketterar gärna med, att ha käkat salsiccia i eller från någon liten toskansk bergsby. Men bara en småländsk pensionär skulle få för sig att steka isterband en lördagskväll. Av någon anledning är det alltid finare med husmanskost från andra länder. Salsiccia med risotto smäller högre än isterband med dillstuvad potatis. Inte längre. Inte för min del. Inte efter att ha ätit Hugos legendariska korvar.
”Egentligen hette han Hans Hugander. Men ingen kallade honom något annat än ”Hugo”, och så definieras också de isterband som gör anspråk på att vara Sveriges bästa. Det är de, enligt det diplom som hänger på väggen, undertecknat av landets ledande stjärnkockar. Hugos isterband har fått gourmetstatus. Den unge slaktardräng som på 1930-talet öppnade eget i Örserum har gjort byn känd över hela Sverige, och sonen förvaltar hans arv.” Går att läsa på hugoschark.se.
I Örserum strax utanför Gränna görs alltså Sveriges bästa isterband. I lördags åt jag dem för första gången. Sakralt. En uppenbarelse. Korv, och då inte bara isterband, blir fan i mig inte godare än så här. Den där underbara syran. Den där perfekta och äkta rökigheten. Tillsammans med krämig citron- och dillstuvad potatis och söta rödbetor får du en av planetens smarrigaste korvrätter. Ja, jag är allvarlig.
Nu är det här ingen matblogg. Självklart ska vi prova öl till Hugos magiska band. Lika självklart ska vi utse en vinnare. Tre olika lager. Två ljusa, en mörk. En tjeck, två svenskar. Observera att ”bäst till maten” är det enda som gäller, inga andra kvaliteter eller eventuella brister kommer att redovisas.
Sigtunas unfiltered lager (4,7 %) fungerar inte riktigt fullt ut. Humlen och beskan gör sig visserligen bra, bäst av alla tre faktiskt, till den stuvade potatisen. Men den i det här sammanhanget för ”sädiga” och ”hårda” malten gifter sig inte riktigt med korven och dess syra. Tyvärr.
Bättre. Betydligt bättre. Staropramen unfiltered (5,0 %) är ny på Systembolaget och alldeles strålande tillsammans med rättens samtliga delar och ingredienser. Sötman i ölet harmoniserar med syran i korven, smörkolatonerna harmoniserar med smöret och mjölken i den stuvade potatisen. Den relativt återhållna beskan döljer aldrig isterbandens snygga rökighet. Klarar också av de smakmässigt knepiga rödbetorna bäst. Mums. Megamums.
Maltsötman i Dugges mörka jullager (6,0 %) gillar isterbandens syra. Den torra humlen bryter av fint och brygdens fyllighet är ett plus. Men det finns ett men. De rostade och chokladaktiga karaktärerna, särskilt i eftersmaken, krockar en aning med maten. Får ändå klart godkänt. Gott. Och förmodligen utmärkt till det mesta på julbordet.
Staropramen vinner. Inte varje dag det händer, den filtrerade versionen aspirerar ju på den mindre smickrande titeln ”Systembolagets tråkigaste tjeck”. Dugges tar en odiskutabel andraplats. Trots chokladen.
Köp Hugos isterband. Korv i världsklass. Bor du i Stockholm med omnejd är det bara att kliva ned i Hötorgshallen där Saluplats Husman huserar. Finns säkert på fler ställen. Annars får du köra förbi Örserum. Det är det värt.